Archief
Koningsdag in het wilhelminapark

27 april 2024

125jaar Wilhelminapark

De traditie wordt ook dit jaar voortgezet: vrijmarkt in het park.
Neem een kleedje mee, goede zin en spullen van zolder om te verkopen.

Fijne Koningsdag

Vrijheidsmaaltijd

5 mei 2024

125jaar Wilhelminapark

Ontmoet- luister- eet -praat- speel -samen.

Kom naar de Huiskamer voor de Pleegouders, Wilhelminapark 42C. Om 16.30 uur starten we met het beschilderen van een bord waarna we om 17.30 aan tafel gaan voor een vrijheidmaaltijd. Peer de Graaf sluit de avond af met liedjes programma over de vrijheid.

Deelname is gratis

Graag aanmelden via dehuiskamervoorpleegouders@gmail.com / Mirja 06 45 400 433

Bundelpresentatie
Wilhelmina van Kastanje

125jaar Wilhelminapark

zondag 25 februari - 15:00 uurIn het kader van het 125 jarig jubileum zijn er boomschriften gemaakt Kom luisteren naar boomschriften, ontmoet schrijvers en luister naar een optreden van Andre van den Boogaart

Over de Boomschriften
Wilhelmina was 10 jaar toen ze koningin werd, zo ook de bomen die in 1898 werden geplant en waarvan er vele in 2023 nog steeds in het park stonden en hopelijk nog steeds staan! Die moesten dus in het zonnetje worden gezet. Dat gebeurde met een literaire ode in de vorm van een acrostichon of lettervers (zoals het Wilhelmus) onder de titel Wilhelmina van Kastanje. Vanwege de kastanje als de meest voorkomende boom in het park met de naam van de vorstin.

Acrostichon
Elke letter van de titel is de eerste letter van een Boomschrift (gedicht, lied, verhaal) en tevens de eerste letter van de boom die daarin centraal staat. De W is de wilg, De I is de Iep, De L is de Linde, H de Haagbeuk enzovoort. Elk boomschrift is geschreven door een andere Tilburgse woordkunstenaar, wat een enorme variatie aan teksten heeft opgeleverd. Lees meer op wilhelminavankastanje.nl

Ontwerp opdracht Wpark paviljoen

125jaar Wilhelminapark

Etalage Studio de Gruyter


Voor een fictieve ontwerpopgave hebben tien derdejaars studenten Bouwkunde van Avans hogeschool in Tilburg, in 5 duo’s een paviljoen ontworpen voor het Wilhelminapark. Stem op je favoriete ontwerp! Op dit moment worden de ontworpen paviljoens in onze etalage tentoongesteld en kan er gestemd worden op de vijf ontwerpen. Op 14 maart wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt. studiodegruyter.nl

Winterwandeling
afsluiting 125 jaar Wilhelminapark

Finale 125jaar Wilhelminapark

Programma zondag 17 december

Wilhelminapark bestaat 125 jaar in 2023.Een jaar vol activiteiten waarin we het park eens stevig in het zonnetje en op de kaart hebben gezet. In december is de finale met op zondag 17 december de Winterwandeling. Een klein programma in en rondom het Wilhelminapark als afsluiting, om u nog eens te laten zien hoe mooi dit park in de winter is. En hoe trots we mogen zijn op dit unieke fraaie park.

Locaties Wilhelminapark en Huiskamer voor Pleegouders
Wilhelminapark 42c


Tijd: van 15.30 tot 20.00 uur

Wilhelminapark: Koningslinde
EXTRA: 15.30 u start bomenrondleiding ' Geurende Winterbloeiers' door Joost Werkhoven
16.00 wethouder Bas van der Pol / afsluiting jubileumjaar
16.15 presentatie 'Wilhelmina van Kastanje, enkele dichters dragen hun Boomschrift voor

Huiskamer voor Pleegouders
16.45 'De Fraans en D'n Erik', Erik van Os en Frans van der Meer Tilburgse liedjes

Wilhelminapark
17.45 u - 18.30 Zingen voor je Leven koor

Huiskamer voor Pleegouders
18.00 u soep en broodjes van St. Broodnodig en Bakker van Iersel
Pleintje buiten: vuurschaal met warme chocomelk, worstenbroodjes en glühwein
18.30 - 19.30 Onze lieve Vrouwenkapel met kerstrepertoire

Wilhelminapark
19.00 u Lichtjesceremonie door IPSO centrum, voormalig Inloophuis Midden-Brabant. U kunt een kaarsje kopen (€5,00) ter herinnering aan dierbaren met kanker https://ipsocentrummb.nl/

Kunstwandeling Goirke & Theresia

18 en 19 november 2023

wilhelminapark-tilburg-125jaar

De wijken Goirke en Theresia bereiden zich voor op een creatieve belevenis met 100 locaties, 3 workshops en 2 open ateliers. Goirke & Theresia, Kunst en cultuur zijn twee dagen lang verbonden door Stadstuin Theresia, Wilhelminapark 125 jaar en KA-40, met de steun van wijkbewoners. Op 18 en 19 november 2023 smelten Goirke en Theresia samen in een grotere Kunstwandeling dan ooit tevoren.

Wat maakt deze Kunstwandeling zo uniek? 

Het antwoord ligt in de ramen van de wijkbewoners. Kunstenaars en kunstliefhebbers in Goirke en Theresia toveren hun vensters om tot kunstgalerijen. Van kunstwerken van amateurkunstenaars tot die van lokale talenten, speciaal voor dit weekend uitgeleend. De ramen creëren een afwisselende route. Een weerspiegeling van de verbinding van Goirke en Theresia met het Museumkwartier. 

Uitgebreide route 

Op 18 en 19 november worden de volgende straten omgetoverd tot kunstgalerijen: Goirkestraat, Leo XII straat, Deken Sandersstraat, Theresiastraat, Oude Langestraat, Buitenstraat, Lange Nieuwstraat, Gasthuisring, Kuiperstraat en het De Pontplein.

Workshops

Op zaterdag 18 en zondag 19 november zijn er drie workshops van 13.00 tot 16.00 uur. Zaterdag vindt de workshop schilderen met Tom Lonnee plaats in het Tuinatelier van Stadstuin Theresia (Theresiastraat 15a). Op zondag kunt u hertjes boetseren met Liesje Diemont in het Tuinatelier van Stadstuin Theresia en collages plakken met Ro-Nalt Schrauwen bij KA-40 (Kardinaal Alfrinkstraat 40).

Vanaf 16 november is de papieren versie van deze plattegrond verkrijgbaar bij de Stadstuin Theresia (Theresiastraat 15a) en KA-40 (Kardinaal Alfrinkstraat 40).

Thee, koffie & wat lekkers 

Tijdens uw ontdekkingstocht kunt u voor thee, koffie en petit fours terecht op de gastvrije locaties Stadstuin Theresia (Theresiastraat 15a) en KA-40 (Kardinaal Alfrinkstraat 40) tussen 11 en 17 uur. 

Meer weten over de Kunstwandeling?

Neem contact op met:

Ro-Nalt Schrauwen
Marjo Dirks
Dorith van der LeePOP-UP KUNSTMANIFESTATIES 2023

zes zondagen

7 mei| 11 juni | 9 juli | 6 augustus | 3 september| 1 oktober

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Onze stad wordt in hoog tempo volgebouwd. Leegstaande panden worden gesloopt of omgebouwd tot woningen en andere bestemmingen. De vrijplaatsen voor de kunsten dreigen te verdwijnen, terwijl deze stad bruist van creatieve energie. Dus? ‘Wilhelminapark 125 jaar’ biedt u een zestal informele ‘Pop-up Kunstmanifestaties’ aan in het prachtige Wilhelminapark dat 125 jaar bestaat.

Ongedwongen ontmoetingen rondom kunst in de publieke ruimte. Een kleinschalig spontaan treffen met kunstenaars uit diverse richtingen, kunst, theater, dans, muziek, poëzie, performances, enzovoorts. Bekende en onbekende kunstenaars, jong en oud, door de wol geverfd of nog op ontdekkingsreis. U kunt rondwandelen en zich laten verrassen. Veel plezier!

Foto's 1 oktober Alle foto's Popup-K

Cursusmarkt Goretti

Donderdag 14 sept van 17.00 tot 22 uur

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Jubileumdag

Zondag 10 september, 11.00 — 17.00 uur

We vieren op zondag 10 september het 125 jarig jubileum van het Wilhelminapark. Anno 12 september 1898 werd het net aangeplante Wilhelminapark geopend. Nu, 125 jaar later vieren we samen het jubileumfeest. Op deze dag is er in en rondom het Wilhelminapark van alles te beleven. Samen met de organisatie van Open Monumentendag maken we er een mooie jubileumdag van.

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Bekijk de foto's

Wilhelminapark viert de Zomer

16 t/m 27 augustus

We vieren samen weer de zomer! Kom gezellig naar het park voor een drankje en een hapje op het ons groene terras tijdens Wilhelminapark viert de zomer. Luister naar live muziek, doe mee met de Pubquiz of jeu de boules toernooi. Bezoek de gezellige kunst- of biermarkt, leer iets nieuws tijdens een workshop. Neem je oma of buurman mee voor een ontspannen dagje in het park.

Voor meer informatie: www.wilhelminaparkviertdezomer.com

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Tilburg Flaneert
‘BRUIDSPARADE’ tijdens ‘Wilhelminapark viert de zomer’
vrijdagavond 18 augustus 2023

wilhelminapark-tilburg-125jaar

klik hier voor de fotoreportage

Vierde Editie

zondag 6 augustus

AFGELAST!
Na twee weken regen is het Wilhelminapark drijfnat, verzadigd, er staan plassen op het gras en op de paden. Het is een modderpoel. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de komende week regen en nog eens regen. Ook de huidige weersverwachtingen voor aanstaande zondag zijn danig doorweekt (KNMI: 19°, neerslagkans 90%, neerslag 3 tot 13mm, W4 / buienradar: van 10:00 tot 17:00 regen). Kortom hondenweer waardoor waarschijnlijk geen hond komt opdagen! Dit is overmacht, dit is niet te doen, dit doet niemand goed, het werk en inspanningen van de deelnemers niet, u als bezoeker niet, ons project niet. Oftewel, we gelasten de manifestatie af.

Onze verontschuldigingen voor het ongemak,
warme en droge groet, Sjon & Dorithwilhelminapark-tilburg-125jaar

LUNA LUNA LUNA

26 juli t/m 30 juli

Tijdens Lunalunaluna toveren we het Wilheminapark om tot een oase van rust tussen al het jachtige kermisgeweld. Van een meerkeuzespookhuis tot de roze knuffelmachine en van een uniek toiletbezoek tot aardappelschieten. Maar ook een aantal nieuwe attracties voor de onvergetelijke theaterkermiservaring.

Voor meer informatie: www.lunalunaluna.nl

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Wilhelmina van Kastanje

26 t/m 30 juli

Bijzondere bomen van het jarige Wilhelminapark staan vanaf eind juli in een literair zonnetje, mede dankzij Stadsnieuws. Met deelname van 21 schrijvers die hún schrijfwortels ook in het Tilburgse hebben. En Tilburgers kunnen hun unieke Boomschriften voor de eeuwigheid adopteren!

In 2023 viert het Tilburgse Wilhelminapark het 125-jarig jubileum. Daarom worden door theaterkermis LunaLunaLuna monumentale en bijzondere bomen in het park in het zonnetje gezet. Dit alles onder de titel ’Wilhelmina van Kastanje’. ’Wilhelmina’ omdat onze vorstin in het kroningsjaar 1898 de naamgeefster was en ’Kastanje’ omdat dit de meest voorkomende boom in het mooiste park van Tilburg is. De 21 letters van Wilhelmina van Kastanje zijn gekoppeld aan 21 bomen, waarvan de namen met dezelfde letters beginnen of de hoofdzaak zijn: W van treurWilg, I van Japanse waterIep, H van haagbeuk, M van moseik etc.

Acrostichon

Deze letters vormen een acrostichon (lettervers) waarbij 21 Tilburgse schrijvers de bomen ‘beschrijven’ met een lied, een gedicht, een kort verhaal et cetera. Deze Boomschriften hebben dezelfde beginletters als die van de bomen. Tien Boomschriften worden gepresenteerd tijdens Theaterkermis LunaLunaLuna die plaatsvindt van 26 tot en met 30 juli. Ze worden vanaf eind juli wekelijks in Stadsnieuws gepubliceerd en ze worden samengebracht in een bundel, die eind december verschijnt bij de afsluiting van het jubileumjaar. Ook kunnen de Boomschriften beluisterd en gelezen worden via QR-codes bij de bomen.

Adopteren

Tilburgers wordt gevraagd dit plan te steunen door de Boomschriften te adopteren. Voor een minimum bedrag van €50 is deelname al mogelijk, bijvoorbeeld samen met vrienden, familieleden of collega’s. Ook bedrijven, instellingen, fondsen en verenigingen kunnen een Boomschrift adopteren. Het streefbedrag is €450 per Boomschrift. Deelnemers vinden hun naam voor de eeuwigheid verbonden aan het gekozen Boomschrift, en vermeld in alle publiciteitsuitingen, op de website en in de bundel.

Voor meer informatie: https://wilhelminavankastanje.nl

wilhelminapark-tilburg-125jaar

A Musical Sunrise in the Park

klik hier voor de fotoreportagewilhelminapark-tilburg-125jaar Musical Sunrise

Pop-Up-K

Pop-up Kunstmanifestatie

klik hier voor een impressie van de editie op 3 september

wilhelminapark-tilburg-125jaar archief
klik hier voor een impressie van de editie op 9 juli

wilhelminapark-tilburg-125jaar archief
klik hier voor een impressie van de editie op 11 juni

wilhelminapark-tilburg-125jaar archief
klik hier voor een impressie van de editie op 7 mei

wilhelminapark-tilburg-125jaar archief


Dag van het Wilhelminapark

klik hier voor de fotoreportage

wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Wat was het een mooie dag op zondag 30 april. Het park is jarig en dat vierden we samen. Met zijn allen aan tafel onder een stralende zon.

Een ontspannen dag die begon met aandacht voor de monumentale bomen, in prachtig lentegroen getooid. Wijkwethouder Marcella Hendriks opende de dag met een bedankje voor alle park-schoonhouders. Na een lekkere diverse lunch werd er genoten van muziek & theater of de handen uit de mouwen gestoken in de verschillende workshops. In de afsluitende lezing stond landschap sachitect Springer centraal, die 125 jaar geleden de basis legde voor ons mooie Wilhelminapark.

We danken onze ondernemers voor hun bijdrage aan deze dag: Parkhuisje, Cocoon, Coop, Broodnodig, Bakker van Iersel, Eetcafé Wilhelminapark, Parochiehuis 013 en de Wijkraad Goirke Hasselt Bouwmeesterbuurt & wijkraad Theresia.

En natuurlijk dank aan alle buurtbewoners die deze dag tot een succes maakten.

Bekijk hier de foto’s


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Buurtbrunch

zondag 30 april / 11.00 - 13.00 uur

Schuif aan bij de buurtbrunch tijdens de Dag van het Wilhelminapark. Ter gelegenheid van het 125 jarig Jubileum gaan we samen aan tafel. Met worstenbroodjes van Bakker van Iersel, koffie en thee van het Parkhuisje, diversen beleg van de Coop en een warme kop soep van stichting Broodnodig. Midden in het park dekken we lange tafels om elkaar te ontmoeten, samen te praten, genieten en te eten.

Er is plaats voor 200 deelnemers.
Gratis maar wel aanmelden!


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Lepelsnijden

zondag 30 april / 13.30 tot 16.00 uur

Snijdt je eigen kooklepel van beukenhout uit het Wilhelminapark. Tijdens de workshop leer je meerdere mestechnieken. We gaan je leren hoe je van een ruwe vorm het hout met een recht mes kunt vormgeven. Je gaat het lepelmes gebruiken om de lepel uit te hollen. Iedereen gaat naar huis met een functionele, mooi vormgegeven kooklepel. Met trots en passie gemaakt, van lokaal geworven hout. Dicht bij huis en met liefde!

Verzamelen bij het Parkhuisje
workshop lepelsnijder door JaHe.

Er is plaats voor 8 deelnemers.
Hier aanmelden!


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Workshop fotograferen

zondag 30 april / 13.30 tot 16.00 uur

Kijk samen met fotograaf Anja van Eersel eens met andere ogen naar het Kijk samen met fotograaf Anja van Eersel eens met andere ogen naar het Wilhelminapark. Bekijk vanuit verschillende perspectieven deze groene oase midden in de stad. Iedereen met smartphone kan meedoen. Installeer vooraf de app Snapseed. Denk aan een volle accu!

Dag van het Wilhelminapark
Workshop creatief fotograferen met Anja van Eersel
ronde 1 - 13.30 tot 14.45 uur
ronde 2 - 15.00 tot 16.15 uur
verzamelen bij het Parkhuisje
Hier aanmelden!


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Workshop schilderen

zondag 30 april / 13.30 tot 16.15 uur

Maak een impressie van het Wilhelminapark. In deze workshop kijk je naar een stukje van het park. Onder leiding van Saskia Meijer ga je schilderen met natuurlijke inkten en leg je op geheel eigen wijze het park vast op papier.

ronde 1 - 13.30 tot 14.45 uur
ronde 2 - 15.00 tot 16.15 uur

verzamelen bij het Parkhuisje Er is plaats voor 12 deelnemers per workshop.
Hier aanmelden!


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Bomen rondleiding

zondag 30 april

Korte rondleiding door het 125 jaar oude Wilhelminapark over Leonard Springer, tuinarchitect en dendroloog en langs monumentale bomen. We horen meer over de succesvolle dendroloog Springer: Tien van zijn zeldzame, monumentale parkbomen in voorjaarstooi, aantal van zijn zeldzame struiken en over Springer als succesvolle tuinarchitect plus zijn belangrijkste stijlkenmerken.

Joost Werkhoven
lid Nederlandse Dendrologische Vereniging

ronde 1 - 10.00 uur bomenwandeling
ronde 2 -13.00 uur bomenwandeling
ronde 3 - 14.30 uur bomenwandeling

Verzamelen bij de speeltuin
Duur 30-45 minuten

Hier aanmelden!


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Hann en Jann

zondag 30 april / 11.15 & 12.00 uur

Tijdens de buurtbrunch op zondag 30 april bij de Dag van het Wilhelminapark genieten van “Hann (saxofoon) en Jann (accordeon) . Zij spelen, akoestisch, een gevarieerd repertoire van gouwe ouwe melodieën. Ideaal als muzikale achtergrond van evenementen als recepties, lunches en dergelijke


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Boomconcert

zondag 30 april / 13.00 & 15.00 uur

Arbophonics: Planten, dieren: alles wat leeft heeft een stem! Met Arbophonics wordt door fluitiste Vera Hofman en saxofonist David Bello een muzikale stem gegeven aan alles dat groeit en bloeit. Vanuit de gemeenschappelijke liefde voor het bos, speelt het duo met bomen door middel van electroden die elektrische signalen kunnen omzetten in tonen. Zo vormen de geluiden een basis voor een co-creatie tussen boom, omgeving, dwarsfluit en saxofoon. Het is bijzonder om te ervaren hoe een boom klinkt en vervolgens meeresoneert met de muziek die wordt gemaakt.


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

"Echt"

Mobil & Voorsluis

De voorstelling “ECHT” gaat over artiestenechtpaar ‘De Magnifico’s’. Zij spelen een variétéshow vol zang, dans en goocheltrucs. Als de show van ‘De Magifico’s’ eenmaal op stoom is, blijkt het huwelijk toch wat minder glamoureus te zijn. Er gaat steeds meer mis en deze artiesten ego’s blijken groter dan er ruimte is op het podium. Dit leidt tot grote hilariteit. Waar het publiek net nog in zijn broek piest van het lachen, is het een moment later stil en is er ontroering. Het artiestenechtpaar ‘De Magnifico’s’ wordt gespeeld door Aat Dirks en Merel Voorsluis die in het ‘echte’ leven ook getrouwd en artiesten zijn. Dat is zeker geen toeval...


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Toekomsttafel

zondag 30 april / 13.30 -14.30 uur

Vrienden van het Wilhelminapark

Wat heeft het park nodig om in de toekomst een park te zijn voor iedereen. Praat mee over de toekomst van het park. Onder leiding van Gemeente Tilburg ism Buaz Breda

Verzamelen na lunch bij de lange tafel of vraag naar Dorith of Marjo.

Hier aanmelden!


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Lezing Springer

Aanvang 16.00 uur
In de lezing aandacht voor landschapsarchitect Springer ontwerper van het Wilhelminapark. De ontwerper met zijn ontwerksttijl en opvattingen komen aan bod. Je hoort meer over de historie van het park, het oorspronkelijke ontwerp en de momentele status en wat dat betekent voor het beheer van ons mooie park.

Lezing vind plaats in het Parochiehuis 013
Vredeman de Vriesstraat 38- op een paar minuten lopen van het Wilhelminapark. Einde van de Kuiperstraatje sla je linksaf, 2e pand aan de linkerkant


wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Rondwandeling Wilhelminapark

door Stadsgidserij Tilburg

19 maart 15.00 uur
Verzamelen op het voorplein van museum De Pont

wilhelminapark-tilburg-125jaar archief

Stadsgidserij Tilburg geeft op zondag 19 maart een rondleiding rondom het Wilhelminapark. Het monumentale park bestaat dit jaar 125 jaar. Wil je meer horen over wat er allemaal in en rond het park gebeurde in al die jaren?

Loop mee met stadsgids Frans Beerens en luister naar zijn verhalen over het rijke verleden van het Wilhelminapark.


Deelname is gratis.
Graag vooraf aanmelden via Beerens@stadsgidserij.nl

Magnoliafietstocht
Wilhelminapark en omstreken

door Joost Werkhoven

zondag 12 maart 10.00 uur tot 11.45 uur en
donderdag 16 maart 10.00 uur tot 11.45 uur

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Rond de bloeitijd van de fraaie Magnolia's voert deze unieke tocht door het Museumkwartier, langs Textielmuseum en De Pont met o.a.: *zeldzame groenblijvende Magnolia's, *Wilhelminapark van Leonard Springer, succesvol tuinarchitect en dendroloog, met zeldzame beeldbepalende Magnolia's, plus een verdwenen Magnolia, *straatbeplanting van Magnolia's, *herplant van een Magnolia. Ook andere bloeiende bomen komen aan bod. Zoals een zeer zeldzame, solitaire, monumentale boom aan de vijver van het Wilhelminapark. In het kader van Wilhelminapark-125 jaar wordt deze excursie nog gevolgd door drie andere bomenexcursies later dit jaar.


Deelname is gratis. Er is plaats voor 15 deelnemers.
Graag vooraf aanmelden via bomenrondleidingen@gmail.com
Daarna ontvangt u per ommegaande de (bijzondere) startplek aan de Goirkestraat.

Marie-Antoinette Courtens

DE KUNST VAN HET LICHT

op weg naar De Pont

expositie 9 februari t/m 9 april 2023

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van het Wilhelminapark heeft Studio de Gruyter kunstenaar Marie-Antoinette Courtens uitgenodigd te exposeren in de etalage van rijksmonument Studio de Gruyter. In februari worden twee grote werken uit haar collectie getoond, in maart twee andere werken.

Marie-Antoinette Courtens woont en werkt in het Tilburgse Museumkwartier. Haar werk wordt internationaal tentoongesteld en verzameld.

Licht, natuur en emotie zijn de belangrijkste thema’s in haar werk.

www.courtensart.com

studio de Gruyter
Gasthuisring 5
5041DP Tilburg

Opening in Museum de Pont

12 januari 2023

Bekijk de foto's hier!

wilhelminapark-tilburg-125jaar

Iets organiseren of meehelpen?


Laat het de programmamakers Dorith van der Lee en Marjo Dirks weten via
post@bureaudorith.nl of info@marjodirks.nl.